Helikopter en duikers staan klaar om België te hulp te schieten

Een NH90-maritieme gevechtshelikopter en een duikteam staan stand-by voor mogelijke ondersteuning van de Belgische hulpdiensten. Naar aanleiding van de watersnood in de regio rond Luik heeft België haar EU-partners om hulp gevraagd.

De NH90 is uitgerust met een lier. Hiermee kan een zogenoemde verticale evacuatie worden uitgevoerd. Zo kan een slachtoffer vanaf een moeilijk bereikbare plek omhoog worden getakeld, ook wel hoisten genoemd. De helikopter is van het Defensie Helikopter Commando en staat paraat in Den Helder.

Vergroot afbeelding Een NH90 vliegt laag boven de Golf van Aden tijdens antipiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO.
Archieffoto NH90.

Daarnaast staat er een 7-koppige duikploeg van Defensie klaar om in actie te komen. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar vermisten of het redden van drenkelingen. De duikers zijn van de Defensie Duikgroep van de marine en de genie van de landmacht.

Het spreekt voor zich dat Nederland zijn zuiderbuur te hulp schiet. Tussen de 2 landen bestaat ook een overeenkomst voor wederzijdse bijstand bij het bestrijden van rampen en ongevallen.