Militaire steunverlening breidt zich verder uit over Limburg

Defensie breidt de steun uit naar 300 man in heel Limburg. Nu ook in de veiligheidsregio Limburg-Noord in de omgeving van Roermond. Daar wordt zeer hoog water verwacht. Rond de 80 militairen springen bij om het leed onder de inwoners zo beperkt mogelijk te houden.

De nieuwe bijstand in deze veiligheidsregio is gepland tot zaterdag 12.00 uur. De landmachtmilitairen nemen 12 vrachtwagens mee. Die zijn onder meer bedoeld om inwoners te evacueren. Verder zet de landmacht een zogenoemde YBZ in. Met deze takelwagen zijn bijvoorbeeld ronddrijvende auto’s te bergen en af te voeren.

Vergroot afbeelding Colonne militaire voertuigen in de regen in bosrijk gebied.
Militaire voertuigen in Limburg.

Preventief evacueren

Ook intensiveert Defensie op verzoek van de veiligheidsregio de lopende militaire steun in zuidelijk Limburg. Het water in de Maas bereikt er nu een dusdanig hoog punt dat overstroming dreigt. Om inwoners van dorpen langs de Maas preventief te evacueren zijn er 25 militaire 4-tonners en 100 man gestuurd. De landmacht levert bovendien 4 gewondentransportvoertuigen inclusief medisch personeel en uitrusting.
De landmacht heeft sinds gisteren al bijna 100 man en 12 voertuigen in veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Vergroot afbeelding Man loopt over brug waar water overheen stroomt.
De overstroomde Geul.

Marechaussee houdt A2 dicht

Vandaag is ook de Koninklijke Marechaussee volop actief in de provincie ter ondersteuning van de Nationale Politie. De marechaussee houdt onder meer de A2 dicht, helpt bij evacuaties en weert ‘ramptoeristen’ uit het zwaar getroffen gebied.

Noodbrug

Defensie bekijkt nog of militairen in Valkenburg een noodbrug kunnen leggen. De vaste overspanning is  eerder vandaag weggeslagen door het kolkende water.