Militairen binden strijd aan met water in Zuid-Limburg

De Koninklijke Landmacht schiet Zuid-Limburg te hulp. Dit deel van de provincie heeft te kampen met enorme wateroverlast en het ergste moet volgens de weersvoorspellingen nog komen. De militaire steunverlening gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Naar verwachting gaan de eerste militairen vanavond aan de slag in de omgeving van Sittard.

Stijgend water in de Geul bij Wijlre. Camping op de achtergrond.
Beeld: André Pronk.
Het stijgende water van de Geul bij Wijlre. Campings zijn er al ontruimd.

Ze kunnen voor verschillende activiteiten worden ingezet, zoals het vullen van zandzakken, het begaanbaar maken van straten en herstelwerkzaamheden. 4-tonners zorgen voor transportmogelijkheden op plekken waar civiele voertuigen door het hoge water niet meer kunnen komen. Militairen voeren desgewenst ook evacuaties uit.

Fantastisch

André Pronk uit Gulpen vindt de hulp van Defensie niet verkeerd. “Het giet onophoudelijk. Ik hoor hier constant talloze sirenes, maar de Brandweer kan het niet meer aan. Steeds meer wegen in de omgeving zijn onbegaanbaar. Campings aan De Geul bij Wijlre zijn vanwege het stijgende water al ontruimd. Hier staat nu ook De Gulp op het punt te overstromen. Wat een ellende allemaal. Het is echt fantastisch dat militairen komen helpen.”

Bijna 70 militairen

Vooralsnog zet Defensie gedurende 24 uur bijna 70 militairen in. Ze zijn afkomstig van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

Sinds vanmiddag is de situatie in Zuid-Limburg opgeschaald naar Grip-4. Gezien de ernst van de situatie wordt hulpverlening nu centraal gecoördineerd. In dit geval in Sittard.