Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie levert in ieder geval tot eind augustus coronasteun aan Suriname. De 5 militairen die dit sinds begin juni deden, keren vandaag terug. Zij worden afgelost door 3 andere militairen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 23 tot en met 27 juni.

Het trio is verantwoordelijk voor het maken van medicinale zuurstof voor lokale ziekenhuizen. Dat doen ze met de uit Nederland afkomstige militaire zuurstofcontainers.

Oud-militair Mark Boonstra met mondkano en in beschermende kleding.
Oud-militair Mark Boonstra.

Oud-militair Mark Boonstra

Oud-militair Mark Boonstra van Amsterdam UMC zit als COVID-arts ook in Suriname “Ik gebruik als arts en chirurg in opleiding nog best veel skills die ik bij 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz heb geleerd. Het helpt als je dan weet hoe het is om grensverleggend te werken. Hoe het is je dag en nacht voor 120% in te zetten en altijd flexibel en scherp te zijn. Daarnaast kan ik als oud-luchtmobieler snel situaties inschatten en daarnaar handelen. En rust behouden in zeer stressvolle situaties.”

En dat is nodig in Suriname. “Onze taak is echt hands-on helpen. Ik zit nu in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie, op 4 uur rijden ten westen van Paramaribo. Het is een klein regionaal ziekenhuis met een enorm ‘drainagegebied’, ook vanuit het binnenland. Ik run een afdeling met maximaal 28 Covid19-patiënten, organiseer de medische zorg en beoordeel of patiënten naar huis kunnen of door moeten naar de intensive care.

Boonstra werkt in Suriname samen met de landmachtmilitairen van de geneeskundige dienst. “Zij leveren ‘zuurstoffabrieken’ om geconcentreerd zuurstof vanuit de buitenlucht in gasflessen te krijgen. Zuurstof is de basis van de COVID-behandeling, zonder zuurstof sta je echt met lege handen”, aldus Boonstra.

Bekijk de huidige inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Nederlandse militairen schieten voor een mortier met scherpe munitie.
Nederlandse militairen schieten voor een mortier met scherpe munitie.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen sloten oefening Eager Leopard af. Daarin werd het verdedigend gevecht beoefend. Dat gebeurde samen met de collega’s uit België, Duitsland, Litouwen Noorwegen en Spanje. Tijdens een schietoefening werd voor de mortieren en machinegeweren scherpe munitie gebruikt.

Bij een andere oefening (Furious Wolf) trainden Joint Terminal Attack Controllers (JTAC’ers) met jachtvliegtuigen van de Spaanse luchtmacht het uitschakelen van gronddoelen (close air support). Een JTAC geeft vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen zodat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld.

Een Nederlandse militair schiet een raket met het wapensysteem Spike af.
De Nederlandse militairen oefenen het afschieten van raketten met het wapensysteem Spike.

Tot slot trainden de Nederlandse militairen afgelopen week het afschieten van antitankraketten met het wapensysteem Spike. Dat gebeurde op een oefenterrein in Letland.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en zit in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Lopende operaties buitenland:

 • De laatste groep Nederlandse militairen die deelnam aan NAVO-missie Resolute Support keerde terug naar Nederland. Hiermee kwam ook een einde aan bijna 20 jaar Nederlandse inzet in Afghanistan.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband is onderweg naar Oost-Azië. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland voert als stationsschip in het Caribisch gebied drugsbestrijdingsoperaties uit en ondersteunt de kustwacht. Het patrouilleschip is ook inzetbaar voor humanitaire noodhulp.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 37 projectielen. Mijnenjager Zr.Ms. Schiedam vernietigde 3 explosieven op zee.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.