Koning benoemt Bauer tot adjudant in buitengewone dienst

Koning Willem-Alexander heeft luitenant-admiraal Rob Bauer benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. De benoeming van Bauer is vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht en gaat in per 28 april 2021. Vanwege de coronamaatregelen die toen golden vond de ceremoniële aanzegging vandaag plaats op Paleis Noordeinde.

Vergroot afbeelding Chef Militair Huis Brummelaar plaatst de goudkleurige nestel op de rechterschouder van Bauer.
Chef Militair Huis schout-bij-nacht Ludger Brummelaar plaatst de goudkleurige nestel (gevlochten koorden) op de rechterschouder van de nieuwe adjudant in buitengewone dienst Bauer.

Als adjudant in buitengewone dienst kan Bauer bij speciale of ceremoniële gelegenheden worden opgeroepen om dienst te doen bij het Militaire Huis van Zijne Majesteit de Koning.

Per 28 april 2021 is generaal Tom Middendorp op eervolle wijze ontheven als adjudant in buitengewone dienst.

Bauer begint binnenkort als voorzitter van het militaire comité van de NAVO. Hij was van oktober 2017 tot april 2021 Commandant der Strijdkrachten (CDS). Middendorp was zijn voorganger. De CDS is Defensies hoogste militair en is verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Hij is verantwoordelijk voor de inzet van militairen op missie en is de belangrijkste adviseur van Nederlands politieke leiders.