Militairen openhartig in boek ‘Veteranen’

Vanaf vandaag is het boek ‘Veteranen’ te koop. In het werk van fotograaf Paul de Graaff staan meer dan 100 verhalen en foto’s van veteranen. Zij dienden in landen als Afghanistan, Bosnië, Kosovo, Libanon en andere conflictgebieden in de wereld.

Met het boek hoopt De Graaff dat meer veteranen hun herinneringen delen. En dat zij op die manier het respect dat zij verdienen van vrienden en familie krijgen. De fotograaf kwam op het idee voor de uitgave door het oorlogstrauma van zijn vader, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

Openhartig

De Graaff maakte indringende portretfoto’s van de veteranen, die openhartig over hun ervaringen praten. Hier zitten zowel positieve als negatieve verhalen tussen. Zo halen de veteranen herinneringen op aan bermbommen, kapotgeschoten huizen, doden en gewonden, angst en paniek.

Aan de andere kant zijn er de verhalen over onvoorwaardelijke vriendschappen. Niet alleen bij de militairen onderling, maar ook met de lokale bevolking. Veel van deze vriendschappen hebben de tand des tijds doorstaan.

Van Uhm

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm verzorgde het voorwoord. “Ik hoop dat door dit boek nog meer mensen vragen aan veteranen stellen. Ogenschijnlijk normale vragen als: ‘Hoe gaat het?’ of ‘Hoe was het daar?’ Dit boek laat zien dat het het waard is om naar die verhalen te luisteren.”

‘Veteranen’ van Paul de Graaff is vanaf vandaag te bestellen bij 20/10 Uitgevers en kost € 49,50.
ISBN: 978-94-90951-68-9