Hoeder veteranenplatform neemt afscheid

De hoeder van de doelstellingen van het Veteranen Platform. Zo noemde minister Ank Bijleveld-Schouten brigadegeneraal b.d. Hein Scheffer vandaag. Hij nam afscheid als voorzitter.

Scheffer zette zich 8 jaar in voor erkenning, waardering en zorg voor veteranen en hun relaties. Hij vertegenwoordigde 80 aangesloten organisaties met totaal 80.000 veteranen. Voor het veteranenbeleid was hij dan ook een van Bijlevelds belangrijkste adviseurs.

Beeld

Scheffer zat onder meer in de begeleidingscommissie Dutchbat III. Deze groep veteranen krijgt eindelijk, na meer dan 25 jaar, de erkenning die ze verdient. Dat is volgens Bijleveld mede door de prachtige en indringende interviewreeks van Coen Verbraak. “Sinds het opschorten van de dienstplicht zijn militairen minder zichtbaar. Daarom is het volgens de minister heel goed wanneer zij in beeld hun verhaal vertellen.

Indië-veteranen

Bijleveld: “Jij voelde ook haarfijn aan dat de speelfilm ‘De Oost’ nogal wat los zou maken bij onze Indië-veteranen. Want dit gaat om een gemeenschap die zich heel lang niet gezien voelde en waar eerder spanningen zijn geweest. Jij was er altijd voorstander van om ook hún verhalen mee te nemen in het onderzoek naar Nederlands-Indië.”

“Elke keer dat er aan de integriteit van militairen wordt getwijfeld, dan raakt hen dat”, vervolgde de minister. “Of het nu over een actuele operatie gaat, of een van 5 of van 50 jaar geleden.” Daarvan heb je mensen meer bewust gemaakt, én je hebt je ervoor ingezet om militairen zichtbaarder te maken.

Ze benoemde ook de veteranen met psychosociale klachten voor wie Scheffer zijn best deed. Zo maakte hij zich hard voor de hulplijn die 24/7 openstaat voor veteranen met PTSS en andere psychische problemen.

Koninklijke onderscheiding

Voor zijn belangeloze inzet voor de maatschappij en specifiek de krijgsmacht kreeg Hein Scheffer vandaag een koninklijke onderscheiding. Namens de Koning benoemde Bijleveld  hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven is de nieuwe voorzitter van het Veteranen Platform.