Defensie bedankt VN-peacekeepers voor hun inzet

VN-partners staan vandaag stil bij de International Day of United Nations Peacekeepers, dus ook Defensie. Dat gebeurt elk jaar op 29 mei, omdat in 1948 op deze datum de 1e VN-vredesmissie van start ging.

Vergroot afbeelding VN-militairen salueren.
Nederland levert nog altijd manschappen aan VN-vredesmissies.

Sinds de eerste VN-missie hebben meer dan 1 miljoen internationale peacekeepers bijgedragen aan 72 VN-vredesmissie. Zij hebben hiermee niet alleen een aanzienlijke impact gehad op de levens van velen. Ook hebben zij bijgedragen aan vrede en veiligheid over de hele wereld.

Op dit moment zijn er namens de VN internationaal meer dan 89.000 peacekeepers actief. Het gaat dan om bijvoorbeeld militairen, maar ook om burgers en politiemensen. Nederlandse peacekeepers dragen momenteel ook bij aan verschillende missies, zoals in de Golan, Israel, Libanon en Mali.

Vergroot afbeelding Infographic VN-peacekeepers dag.
Overzicht van de huidige inzet en die in het verleden.

Videoboodschap

Het afgelopen jaar maakte de COVID-19-pandemie hun werk er niet eenvoudiger op. Desondanks stonden zij hun mannetje in moeilijke omstandigheden. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim bedankt hen daarom namens Defensie extra voor hun inzet. Dat gebeurt via een video. Ook 4 Nederlandse blauwhelmen vertellen over hun ervaringen.