Grote rol Nederlandse troepen bij omvangrijke NAVO-training

Nederlandse militairen hebben een belangrijke rol gespeeld bij Swift Response. Deze NAVO-oefening is ontworpen om paraatheid en procedures tussen de VS, de NAVO en overige internationale partners te versterken. Pathfinders en verbindelaars van de Koninklijke Landmacht zorgden ervoor dat hun collega’s uit landen als Duitsland, Polen, Roemenië en de Verenigde Staten optimaal konden trainen.

Vergroot afbeelding Een landende parachutist, tegen een oranjerode lucht.
Nederlandse pathfinders verkenden de landingslocaties.

De Airborne oefening Swift Response in Bulgarije, Estland en Roemenië stond onder leiding van de Amerikanen. Er deden meer dan 7.000 militaire para's van 10 verschillende NAVO-landen mee. Doel was om in de 3 landen troepen in te vliegen en te laten droppen, binnen een gebied dat door de vijand werd gedomineerd. In 2 weken tijd werden alle varianten van het air manoeuvre beoefend.

De Nederlandse pathfinders werden als eerste ingezet en kregen vervolgens de taak de landingslocatie te verkennen. Onder hun leiding volgden andere Nederlandse militairen, maar ook buitenlandse. De Rode Baretten keerden na 24 uur terug naar het basiskamp.

Vergroot afbeelding Tientallen parachutisten, gedropt uit vliegtuigen, zweven boven een grasveld.
Aan de oefening deden ruim 7.000 militairen mee.

Optimale communicatie

Dankzij de Nederlandse verbindelaars verliep de communicatie tussen de verschillende landen optimaal. Zij wisten de verschillende computernetwerken aan elkaar te koppelen. Hierdoor was het mogelijk de planning en voorbereiding ter plekke gezamenlijk digitaal uit te voeren.

Normaal is dit een obstakel, omdat alle landen gebruik maken van eigen communicatiemiddelen, legt kapitein Yorick Post uit. “Het klinkt heel simpel, maar er is een jaar aan planning en afstemming aan voorafgegaan. Ieder land heeft een eigen systeem met eigen beveiliging. We hebben hier weleens mee geëxperimenteerd, maar nu hebben we het voor het eerst bij een echte oefening kunnen uitvoeren. We hebben ontzettend veel geleerd voor toekomstige oefeningen, maar duidelijk is dat we dit niet zomaar kunnen uitvoeren.”

Leiding over Air Assault

De landmacht kreeg vanuit het eigen hoofdkwartier de leiding over een Air Assault-oefening waarbij 25 helikopters werden ingezet. Het was voor hen een van de grootste Air Assault-acties in de afgelopen jaren.

De militairen werkte in Roemenië ook nog even samen met leden van de luchtmacht. Die was onder meer met 40 man sterk ter plaatse en een C-130 Hercules-transportvliegtuig.

Swift Response was de aftrap van de overkoepelende grootschalige jaarlijkse oefening Defender-Europe. Hierin werkt Nederland samen met verschillende NAVO-bondgenoten en andere partnerlanden.