Weekoverzicht Defensieoperaties

De NAVO-missie in Afghanistan wordt op dit moment afgebouwd. Omdat na bijna 20 jaar de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan op zijn eind loopt, bezochten de minister en Commandant der Strijdkrachten de laatste nog aanwezige militairen. Naar verwachting zijn zij in juli thuis. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 12 tot en met 18 mei.

Vergroot afbeelding Generaal Eichelsheim in gesprek met 2 vrouwelijke militairen.
Generaal Eichelsheim.

Voor de Nederlandse terugkeer zijn 9 militaire specialisten naar Afghanistan vertrokken. Samen met het logistieke personeel zorgen zij voor de zogeheten redeployment van de Nederlandse militairen en het materieel.

De trainingsmissie van de Nederlandse en Duitse special forces in Noord-Afghanistan is beëindigd. De Nederlandse militairen van het Special Operations Advisory Team (SOAT) zijn inmiddels terug in Nederland. Dat geldt ook voor de stafofficieren die Kaboel zaten.

Voor de NAVO-missie Resolute Support zijn op dit moment nog zo’n 200 Nederlandse militairen in Afghanistan. Zij zitten in Mazar-e-Sharif. Vandaaruit trainden en adviseerden ze de Afghaanse veiligheidsdiensten. Verder hebben ze die begeleid bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseerden zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Defensie ondersteunde tot en met 17 mei de politie op Curaçao bij het handhaven van de coronamaatregelen.

Cyberspecialisten van Defensie ondersteunen bij het bewaken van het netwerk van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het Defensiepersoneel moet voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot persoonsgegevens van mensen die zijn gevaccineerd.

Lopende operaties buitenland:

  • Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde eFP. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.  
  • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
  • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 57 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
  • Vanuit de lucht observeerde Defensie in de omgeving Westland in Midden Delfland grote groepen jongeren. Ze veroorzaakten overlast met snelle motorbootjes. De politie had om de inzet van Defensie gevraagd.
  • Defensie leverde meerdere keren militaire bijstand in de vorm van searchcapaciteit. In de omgevingen van Amersfoort, Maarn, Wijk bij Duurstede en Venlo doorzochten militaire zoekspecialisten diverse panden, percelen en voertuigen op verborgen ruimtes met mogelijk ongeoorloofde goederen en geld. Hetzelfde gebeurde ter ondersteuning van de FIOD in de omgeving van Amsterdam. Ook daar werden diverse percelen doorzocht op verborgen ruimtes. En dat gebeurde ook nog eens bij verschillende panden in de buurt van Emmen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België. Morgen neemt Vliegbasis Volkel te taak weer op zich.