Duitsland en Nederland samen onderweg naar meer militaire mobiliteit

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht vandaag Europa’s ‘militair-logistieke draaischijf’ in het Duitse Ulm. Hier zit het Joint Support and Enabling Command (JSEC), het ondersteuningscommando van de NAVO. Het belang van mobiliteit en logistiek voor de slagkracht van Europa en de NAVO wordt internationaal inmiddels breed onderschreven. Dat blijkt wel uit de grote steun voor Nederlands PESCO-initiatief voor meer militaire mobiliteit binnen Europa.

Vergroot afbeelding Een militair konvooi onderweg voor Steadfast Defender 2021.
Een militair konvooi onderweg voor Steadfast Defender 2021.

Als Europese toegangspoort speelt Nederland daarbij een vitale rol, in nauwe samenwerking met Duitsland. Vanwege de toenemende dreiging, ligt intensivering van de Duits-Nederlandse samenwerking voor de hand. Dat geldt zeker voor het logistieke vlak en het JSEC in het bijzonder. Vanaf de oprichting is Nederland betrokken bij dit hoofdkwartier, op uitdrukkelijk verzoek van Duitsland. Zo bekleedt de Nederlandse brigadegeneraal Arco Solkesz er als Stafchef de hoogste niet-Duitse functie.

JSEC neemt op dit moment samen met de Standing Joint Logistic Support Group (SJLSG) deel aan Steadfast Defender 2021. Het is de grootste NAVO-oefening dit jaar met ruim 9.000 deelnemers uit 20 landen. JSEC-commandant luitenant-generaal Jürgen Knappe: “De oefening zorgt er voor dat onze troepen klaar staan om gezamenlijk te reageren op elke dreiging vanuit elke richting. Het laat de waarde zien van Amerika en Europa die samenwerken om onze landen veilig te houden in een uitdagende veiligheidsomgeving.”

Vergroot afbeelding Vlnr.: Brigadegeneraal Arco Solkesz, minister Bijleveld, JSEC-commandant luitenant-generaal Jürgen Knappe en de JSEC Deputy Chief of Staff for Operations.
Vlnr.: Brigadegeneraal Arco Solkesz, minister Bijleveld, JSEC-commandant luitenant-generaal Jürgen Knappe en de JSEC Deputy Chief of Staff for Operations.

Slagkracht draait om reactievermogen

Bijleveld: “De meeste mensen denken niet direct aan logistiek, beveiliging en ondersteuning bij het versterken van het afschrikkings- en verdedigingsvermogen. Toch draait slagkracht voor een groot deel om reactievermogen. En daarom zijn deze zaken van fundamenteel belang voor ieder militair apparaat. Deze eenheid, waarbinnen Duitsland en Nederland samenwerken, belichaamt de geest van samenhang en eenheid die nodig is binnen de NAVO.”

Het toenemende belang van logistiek en ondersteuning wordt ook aan Duitse zijde gezien. Daarbij bestempelde minister Kramp-Karrenbauer Ulm eerder al als de centrale locatie voor doorvoer- en host nation-activiteiten.

Een logistiek totaalpakket

Bijleveld: “De rollen en taken van de SJLSG en het JSEC passen perfect in ons denken over militaire mobiliteit. Dat gaat veel verder dan alleen diplomatieke toestemming en het aanwijzen van routes. Het gaat om het leveren van een totaalpakket. Het gaat over voorbereiden, optimaliseren, en het betrekken van de hele samenleving om samen weerbaar te maken. Het JSEC verdient al onze aandacht. Vanwege onze nationale rol als transitland én vanwege de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van militaire mobiliteit.”