Nederlandse luchtmachtmilitairen in Portugal besmet met COVID-19-virus

6 luchtmachtmilitairen zijn in het Portugese Beja positief getest op het COVID-19-virus en zitten daar in quarantaine. Collega’s die in direct contact met de besmette personen zijn geweest zitten uit voorzorg ook in quarantaine. Alle militairen maken deel uit van een 120-koppig detachement. Dat neemt met 10 F-16’s in het Zuid-Europese land deel aan een internationale training voor jachtvliegers.

Deze grootschalige NAVO-oefening is voor de vliegers van groot belang. Ze bereiden zich zo voor op deelname aan multinationale luchtoperaties, zoals eerder in het Midden-Oosten waar doelen en aanvoerlijnen van terreurorganisatie ISIS werden uitgeschakeld. Door de besmetting is nu niet het hele geplande vliegprogramma te volgen.

De 6 besmette militairen maken het naar omstandigheden goed.