Defensie stelt ontmanteling mortiergranaten na inspectie uit

Defensie stelt de ontmanteling van de partij 60mm mortiergranaten uit, waarvan 1 exemplaar het dodelijke ongeluk in Mali in 2016 veroorzaakte. Daarbij kwamen 2 militairen om het leven. Sindsdien liggen de explosieven opgeslagen. Het uitstel om ze te vernietigen gebeurt na een check van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW).

Vergroot afbeelding Archieffoto van een 60mm mortier.
Archieffoto van een 60mm mortier.

Inspectie SZW deed de controle voordat de ontmanteling zou beginnen en constateerde een aantal punten. Die moeten in de risicoanalyse en werkinstructie voor het onklaar maken van de mortiergranaten verder worden uitgewerkt.
Het gaat bijvoorbeeld om het aanpassen van de volgorde van de handelingen tijdens de ontmanteling. Bovendien zijn er enkele betere gereedschappen nodig.

Niet te verplaatsen

De moeilijkheid bij het veilig onschadelijk maken van de betrokken mortierengranaten is dat ze niet zijn te verplaatsen naar andere locaties. Daarom is voor het vernietigen een speciale ontmantelingsstraat ingericht. Defensie gaat na overleg met Inspectie SZW aan de slag om de betreffende mortiergranaten alsnog op veilige wijze onschadelijk te maken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) onderzocht in 2017 het ongeval in Mali. Een van de aanbevelingen van de OvV was het vernietigen van de resterende voorraad van deze munitie.  De OvV concludeerde dat de granaat van het ongeval in Mali zwakke plekken in het ontwerp had.

Plan voor veilige vernietiging

In oktober 2017 onderzocht Defensie hoe de vernietiging van de resterende geblokkeerde voorraad mortiergranaten veilig te doen zou zijn. Daarbij werden naast de door de OvV genoemde gebreken, nieuwe tekortkomingen geconstateerd. De Commandant der Strijdkrachten heeft hierna een plan laten maken voor de veilige vernietiging van de resterende mortiergranaten. Daarbij is rekening gehouden met zowel de bevindingen in het OvV rapport als het Defensierapport.