NIMH wil via crowdsourcing koopvaardij in WO II digitaal in kaart brengen

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is met een opmerkelijke actie gestart. Het instituut hoopt via crowdsourcing ruim 65.000 koopvaardijkaarten uit de Tweede Wereldoorlog digitaal toegankelijk te maken.

Vergroot afbeelding Historische foto van een Duitse U-boot.
Historische foto van een Duitse U-boot, de schrik van de koopvaardij.

De inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog is voor velen een onbekend verhaal. De bemanningsleden brachten de jaren door op zee, vaak onbewapend. Zij werden het doelwit van Duitse en Japanse aanvallen. Bijna de helft van de vloot ging verloren, terwijl meer dan 3.400 bemanningsleden omkwamen.

Op het moment dat de oorlog uitbrak, waren 32.000 personen in dienst van de Nederlandse handelsvloot. Velen van hen waren door de instelling van de Vaarplicht verplicht om te blijven varen. Het NIMH hoopt nu te achterhalen wie deze personen waren.

Informatie over de identiteit is tijdens de oorlog bijgehouden op persoonskaarten. Hierop staan bijvoorbeeld demografische gegevens en gebeurtenissen als huwelijken, desertie, wangedrag of vermissing.

Persoonlijke verhalen opvarenden

“Door het digitaal beschikbaar stellen van de persoonskaarten is de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden te vereenvoudigen. Verder worden persoonlijke verhalen van opvarenden beter vindbaar. Ook biedt de toekomstige online database tal van mogelijkheden voor nieuw wetenschappelijk onderzoek”, meldt het NIMH.

Het instituut is samen met Netwerk Oorlogsbronnen op zoek naar vrijwilligers die de data van de kaarten willen digitaliseren. Meer informatie is te vinden op www.koopvaardijkaarten.nl/.