Defensie en oosterbuur bundelen materiële krachten

Nederland en Duitsland bundelen de krachten bij de ontwikkeling, aanschaf en instandhouding van materieel. Op die manier verstevigen zij de Defensiesamenwerking. De defensie-industrie is hierbij van belang. Staatssecretaris Barbara Visser en haar Duitse ambtgenoot legden dat vandaag in een overeenkomst vast.

Beide landen zijn al jarenlang trouwe Defensiepartners. Zo zijn eenheden in het land-, lucht- en maritiem domein geïntegreerd, wordt nauw samengewerkt in militaire missies en is de materieelsamenwerking de afgelopen jaren versterkt. Door de samenwerking verder te intensiveren beschikken beide krijgsmachten over meer capaciteiten en kunnen zij efficiënter werken. Het akkoord is hierin een volgende stap.

Bij (de beoordeling van) materieelprocessen moet internationale samenwerking vast onderdeel zijn, zo is de afspraak. Denk hierbij aan onderzoek en ontwikkeling, het eisenpakket, planning en aanschaf, upgrades en aanpassingen en industriële belangen.

Uiteenlopende gebieden profiteren

De gebieden waarop de samenwerking al leidde tot concrete stappen profiteren van de intensivering. Dit gaat onder meer om maritieme capaciteiten (bouw fregatten), het informatie- en cyberdomein (inclusief elektronische oorlogsvoering), all-terrain voertuigen en grondgebonden luchtverdediging. Daarnaast zijn landsystemen, high-energy lasersystemen, onbemande vliegtuigsystemen en ruimtetechnologie gebieden voor mogelijke intensievere samenwerking.

Nederland en Duitsland beschouwen de defensie-industrie als partner. Die is noodzakelijk voor de gezamenlijk ontwikkeling, productie, onderhoud en doorontwikkeling van defensiematerieel. De overeenkomst heeft dan ook mede het versterken van de nationale en bilaterale ‘defence technological and industrial base’ tot doel. Het behoud van kennis, kunde en (industriële) capaciteit is nodig voor het duurzaam kunnen blijven beschermen van de nationale veiligheid. Een innovatieve en competitieve defensie-industrie draagt daarnaast bij aan een Europa dat op veiligheidsgebied sterker wordt en daarmee ook aan een sterkere NAVO.