F-16’s oefenen luchtgevechten boven land

F-16’s van Vliegbasis Volkel oefenen vanaf vandaag luchtgevechten tussen 2 of meerdere gevechtsvliegtuigen. Meestal  spelen dergelijke trainingsmissies zich af boven de Noordzee, maar nu gebeurt dat deels boven land. Het gaat om militair oefengebied boven Noord-Limburg, Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Mensen kunnen hier tot en met 2 april geluidsoverlast van ervaren.

Vergroot afbeelding Archieffoto 2018: F-16 van voren bezien. De grote brandstoftanks links en rechts onder de vleugels worden er voor de gelegenheid tijdelijk af gehaald.
De grote brandstoftanks links en rechts onder de vleugels worden er voor de gelegenheid tijdelijk af gehaald (archieffoto 2018).

Voor deze zogenaamde Basic Fighter Manoeuvres moeten de F-16’s optimaal wendbaar zijn. Daarom worden de externe brandstoftanks verwijderd. Hierdoor vermindert het vliegbereik aanzienlijk.

Tankvliegtuigen niet beschikbaar

Als het even kan, zorgen tankvliegtuigen ervoor dat de F-16’s alsnog efficiënt boven de Noordzee kunnen trainen. Alleen deze keer zijn de tankvliegtuigen niet de hele periode beschikbaar. Zodoende moeten de F-16’s dichterbij Vliegbasis Volkel blijven.

Nederland heeft zijn F-16’s regelmatig ingezet boven missiegebieden. Sowieso moeten vliegers op alle mogelijke taken zijn voorbereid. Het trainen van luchtgevechten is daarom van groot belang.