Herinneringsmedaille voor Litouwen-gangers

11 militairen die in 2017 en 2018 waren uitgezonden naar Litouwen kregen vandaag in Havelte de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikte het eremetaal uit.

De militairen maakten in de Baltische staat deel uit van de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) van de NAVO. Omdat dit officieel geen operatie of missie is, hadden Litouwen-gangers eerder geen recht op de medaille. De minister besloot in 2019 dat dit uitgezonden personeel alsnog deze erkenning en waardering verdient. De vandaag gedecoreerden zijn de eersten van die groep. De rest ontvangt de medaille de komende tijd bij de eigen eenheid.

Doorzetters met humor

Bauer: “Meer dan 1.800 Nederlandse militairen zijn de afgelopen 3 jaar vertrokken naar de rand van Europa. Tijdens mijn bezoeken aan Litouwen hoorde ik altijd positieve geluiden over onze deelname. Hoe hard de Nederlanders werken en hoe creatief deze doorzetters met humor zijn. Dat maakt mij trots.”

“Jullie behoren tot die bejubelde groep” vervolgde de hoogste militair. Hij zei dan ook blij te zijn dat die alsnog de herinneringsmedaille krijgt. “Die erkenning is belangrijk.”

Door de coronacrisis moesten de militairen het helaas doen zonder de gebruikelijke ceremonie met militair orkest en het thuisfront op de tribune.

Battlegroup

Defensie levert sinds 2017 een bijdrage aan enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Het gaat om 270 militairen voor een multinationale battlegroup. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen.