Terugkerende CV90 wacht modernisering

In Litouwen werd vandaag een groot deel van de Nederlandse CV90-infanteriegevechtsvoertuigen op een vrachtschip geladen. Omdat het personeel van de versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische staat binnenkort wisselt, keert ook het materieel huiswaarts. De CV90 wacht in Nederland een zogenoemde midlife update.

Deze modernisering vergroot de capaciteiten van het voertuig en biedt de bemanning betere bescherming, onder meer tegen dreiging van antitankraketten. Een van de belangrijkste verbeteringen is een nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon in de toren. Daardoor is er meer ruimte voor de bemanning. Ook wordt de vuurkracht vergroot en de IT gemoderniseerd. Het is een sprong voorwaarts in ontwerp en functionaliteit.

De update omvat 122 CV90’s. Defensie ondertekende hiervoor een contract met het Zweedse BAE Systems Hägglunds. Er is een bedrag van meer dan €500 miljoen mee gemoeid. Het Zweedse concern werkt daarbij samen met ruim 20 Nederlandse bedrijven.

Verlaging levensduurkosten

“Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat onze infanteriegevechtsvoertuigen en ons leger nog vele jaren relevant blijven”, zegt kolonel Norbert Moerkens van de Koninklijke Landmacht. “De midlife update verlaagt ook de levensduurkosten van de voertuigen en beschermt tegelijkertijd onze soldaten tegen nieuwe dreigingen.”