Nederland en Duitsland versterken militaire band

De Nederlandse en Duitse krijgsmacht versterken de banden verder. Staatssecretaris Barbara Visser en haar Duitse ambtgenoot Benedikt Zimmer ondertekenden gisteren 4 overeenkomsten. 

Fregatten

Zo bundelen ze de krachten bij de vervanging van de Nederlandse luchtverdedigings- en commando- en Duitse F124 Sachsen-fregatten. Beide landen gaan onder meer samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en verwerving. De landen werken daarbij aan gelijke operationele eisen. Visser: “Het is ook de bedoeling dat de industrieën van onze landen hier optimaal van profiteren.” 

Vergroot afbeelding Duitse staatssecretaris Zimmer op videoscherm.
Digitaal overleg met Duitse staatssecretaris Zimmer.

Antitankwapens

Nederland en Duitsland gaan daarnaast met elkaar op zoek naar een nieuw type antitankwapen. Dit ter vervanging van hun lichte antitankwapens voor de korte afstand (SRAT). Zo’n systeem, dat opgewassen is tegen moderne tegenstanders met actieve beschermingssystemen, is momenteel niet verkrijgbaar ‘van de plank’.

Elektronische oorlogvoering

Beide landen trekken al langer samen op als het gaat om elektronische oorlogvoering. Daar kwam vandaag een project bij. Die gaat over verwerving van materieel om ook in het elektromagnetisch spectrum offensief op te treden. Een betere operationele  samenwerking betekent lagere kosten door gezamenlijk onderhoud, kennisdeling en uitwisseling van personeel. 

Visser kijkt terug op een vruchtbaar overleg: “We hebben 4 belangrijke overeenkomsten getekend waardoor we in de toekomst beter, goedkoper en efficiënter kunnen werken.”