Kamp van Koningsbrugge zorgt voor meer interesse in Defensie

Het aantal aanmeldingen voor het Korps Commandotroepen is flink gestegen. Dat is zeer waarschijnlijk te danken aan de televisieserie Kamp van Koningsbrugge. In de maanden voor het programma werd uitgezonden, meldden gemiddeld per dag 1 tot 2 man zich aan om commando te worden. Nu zijn dat er 4 tot 7 per dag.

Vergroot afbeelding Presentator en instructeurs van Kamp Van Koningsbrugge.
Beeld: AVROTROS
Presentator Jeroen van Koningsbrugge (midden) en de instructeurs Dai (links) en Ray (rechts).

“De kwantiteit zegt nog niks over de kwaliteit, maar er zullen ongetwijfeld nieuwe commando’s tussen zitten. Daar zijn we blij mee”, zegt majoor Bart de Graaff, die namens Defensie betrokken is bij Kamp Van Koningsbrugge. In deze serie worden 15 gewone burgers gevolgd die elementen uit de selectie en opleiding tot commando moeten doorstaan.

Krijgsmachtbreed

Staatssecretaris Barbara Visser ziet dat de interesse in de hele krijgsmacht toeneemt, mede door het programma. In een artikel in de Telegraaf van vandaag zegt zij: “We zien dit terug in het aantal verzoeken om informatie via de website; de 1e stap van het wervingsproces. Dat is dit jaar met 7,7% gestegen. We proberen breder te profiteren van het Kamp van Koningsbrugge-effect. Wanneer mensen de selectie niet halen worden ze gewezen op andere mogelijkheden binnen Defensie.”

Corona en personeelsbestand

Verder gaat zij in op de gevolgen van corona voor het personeelsbestand. Met 3.400 nieuwe militairen is de instroom dit jaar stabiel, ondanks de beperkingen in de werving. Daarmee haalt Defensie driekwart van de zogeheten aanstellingsopdracht. Tegelijkertijd is er bij het behoud van personeel een positief effect te zien. “We zien dat meer mensen voor zekerheid kiezen en de organisatie niet verlaten. Onze uitstroom ligt 21% lager dan vorig jaar. Ook is er een groeiende groep militairen die gebruik maakt van de zogeheten nieuwe diensteinderegeling.”