Korps Mariniers onder nieuwe leiding

“Het Korps Mariniers moet gereed zijn op het moment dat Nederland ons nodig heeft. Expect the unexpected”. Dat zei de nieuwe commandant van het Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jan Hut vandaag. Hij nam in Rotterdam het stokje over van ranggenoot Jeff Mac Mootry.

Vergroot afbeelding Brigadegeneraal Jeff Mac Mootry draagt vaandel over aan brigadegeneraal Jan Hut.
Brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry (r) draagt het commando over aan ranggenoot Jan Hut.

De vele technologische en geopolitieke ontwikkelingen in de wereld dwingen ons volgens Hut om permanent te veranderen of mee te bewegen. “Dat betekent dat wij als leiders van nu, meer dan ooit anderen in hun kracht moeten zetten en ruimte moeten bieden om innovatief te zijn”, aldus de nieuwe Korpscommandant.

Hij bedankte Mac Mootry voor zijn inzet voor het Korps. “Daar plukken wij als mariniers nu en in de toekomst de vruchten van.” Mac Mootry gaat zich richten op een nieuwe ‘fit for purpose’ marinierskazerne. Dat is een omvangrijk en complex project, belangrijk voor de toekomstbestendigheid van het Korps.

Jan Hut

De 54-jarige Hut heeft een lange staat van dienst. Als commandant van de antiterreureenheid Unit Interventie Mariniers was Hut onder meer betrokken bij de reorganisatie van de operationele eenheden van het Korps Mariniers. In 2013 was hij de 1e commandant van de Maritime Special Operations Force (MARSOF). Hut werd 2 keer in VN-verband uitgezonden naar Cambodja. Ook ging hij naar Afghanistan voor de ISAF-missie. Hut vervulde verder onder meer staffuncties bij de Koninklijke Marine en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De commandant van het Korps Mariniers is tevens directeur Operaties van de Koninklijke Marine. Hut nam deze taak al in juni over van Mac Mootry.