WO II-veteraan Paul Moerman (104) overleden

Paul Moerman is overleden. Hij was een van de oudste veteranen van Nederland. De Leidenaar stierf vrijdag, een dag na zijn 104e verjaardag. Moerman viel tijdens de jaarlijkse Veteranendag altijd op vanwege de lijst met namen die hij om zijn nek droeg. Hij eerde daarmee zijn overleden kameraden.

Paul Moerman in 2017.

Grenadier Moerman vocht mee in de Slag om Ypenburg. De 3e compagnie van Moerman wist het vliegveld bij Rijswijk op de Duitsers te heroveren. 98 Nederlandse militairen kwamen daarbij om, onder wie 12 van Moermans compagnie. Hun namen prijkten jaarlijks om zijn nek.

De dag van de Slag om Ypenburg zou hij nooit meer vergeten. Moerman die steevast te zien was met de karakteristieke kepi op zijn hoofd, omschreef de gebeurtenis 3 jaar geleden tegenover magazine Landmacht als ‘een horrorfilm’.

“Op onze buik kropen we tussen de brandende gebouwen door. De granaten van onze artillerie gierden over onze hoofden. Jongens raakten in paniek. Een collega begon te gillen, werd psychotisch. Ik wist mijn kalmte te bewaren. Ik zie het als een zegen van boven dat ik mijn hoofd erbij heb kunnen houden.”

Geen kogel afgevuurd

Opvallend genoeg heeft de grenadier in die oorlogsdagen geen kogel afgevuurd. Daar was hij blij mee. “Voor mij waren die dagen een teken dat ik leiding van boven kreeg”, zei hij daar eerder dit jaar nog over.

“De bommenwerpers die Rotterdam hadden gebombardeerd draaiden bij Overschie over ons heen. Ik wilde de mitrailleur pakken en het vuur openen. Sergeant Van der Zwan hield me tegen, omdat ik anders onze positie zou verraden. Hij had er meer zicht op dan ik.”

Moerman droeg deze lijst om zijn nek tijdens de jaarlijkse Veteranendag.

Militair keurslijf

Militaire ambities had hij niet. Moerman ging in 1936 in dienst omdat het moest. “Ik beschouwde het als verloren tijd, zeker voor een boerenjongen. Je was 18, 19 jaar. Aan de oorlog koppelde ik het niet”, zei Moerman.

Hij noemde zichzelf een ‘ondeugende militair’, die weleens een appel miste. “Dan moest ik bij de kapitein komen, die niets geloofde van mijn smoesjes.”

Het militaire keurslijf lag hem niet, erkende Moerman dan ook. “Niet dat ik het veroordeelde hoor. Vrede is een wankele muur die moet worden ondersteund. Er moet dus een leger zijn. Maar dat gebrul van die onderofficieren; ik vond het niets.”

Minister wenst familie sterkte

Minister Ank Bijleveld-Schouten reageerde dit weekend verdrietig op het overlijden van Moerman. “Ik dank hem voor zijn inzet en wens zijn familie heel veel sterkte. Rust zacht.”