Zr.Ms. Schiedam terug van succesvolle inzet

Mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Schiedam is na 3 maanden terug van een succesvolle inzet op de Oostzee. Doel van de reis was het ruimen van explosieven en het oefenen met schepen uit andere landen. Samen met mijnenjagers uit België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland, Finland en Noorwegen, vormde Zr.Ms. Schiedam het vlootverband Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1). De schepen vonden 44 explosieven.

Vergroot afbeelding Brug van Zr.Ms. Schiedam.
Zr.Ms. Schiedam meert af aan de kade in Den Helder.

Nog steeds liggen er veel mijnen en andere explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in zee. Om die veilig te houden voor transport- en visserijscheepvaart, nam Zr.Ms. Schiedam deel aan de Historic Ordnance Disposal-operaties. Daarmee worden explosieven opgespoord en vernietigd.

Vergroot afbeelding Mijnenjager meert aan.
Na 3 maanden weer thuis.

Naast deze operationele missie voerde Zr.Ms. Schiedam oefeningen uit om schip en bemanning individueel en in internationaal verband op peil te houden. “Met calamiteitenbestrijding en mijnenjachtoefeningen blijven wij ook in tijden van crisis paraat voor veiligheid op en vanuit zee”, gaf commandant luitenant ter zee der 1e klasse Gerben Koren aan.

De maatregelen waaraan de bemanning zich moest houden om te voorkomen dat er een COVID-besmetting ontstond aan boord, waren behoorlijk streng. Daar stond tegenover dat in de coronavrije ‘bubbel’ de mogelijkheid was om contacten te leggen en te netwerken met de opvarenden van de andere schepen.

Vergroot afbeelding Orkest op de kade.
Warm onthaal op de kade.

Snel inzetbaar

Het vlootverband SNMCMG1 is onderdeel van de NATO Response Force. De Koninklijke Marine levert regelmatig mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. De hoofdtaak van SNMCMG1 is het mijnenvrij houden van zowel de zee, als kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties.