Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie zet 20 extra militairen in ter ondersteuning van personeel van zorginstellingen in Bergen op Zoom, Hoogeloon en Tiel. Het Defensiepersoneel wordt speciaal ingezet voor de zorg rondom het coronavirus. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 november.

Op andere plekken, zoals de snelteststraten, ondersteunt Defensie al langer civiele instanties bij het beteugelen van het coronacrisis. Ook helpt Defensie de voedselbank in Amsterdam met logistieke expertise tot 11 december.

Caribisch gebied

Defensie stelt meer mensen en middelen beschikbaar om de Kustwacht in het Caribisch gebied te ondersteunen bij maritieme grensbewaking. De extra inzet is, naast Curaçao, uitgebreid naar Aruba. De militairen voeren al langer extra kustobservaties uit om te voorkomen dat vreemdelingen illegaal aan land gaan. Eerder dit jaar deed Defensie dat ook al. De lopende bijstand op Curaçao is op verzoek van de Curaçaose regering verlengd.

De inzet moet voorkomen dat de zogenoemde ongedocumenteerden de levensgevaarlijke oversteek maken naar de ABC-eilanden, vaak met niet-zeewaardige bootjes. Daarnaast werkt het preventief tegen illegale wapen-of drugssmokkel en de verspreiding van het coronavirus. Zowel Caribische militairen, bestaande uit de ARUMIL en de CURMIL, als militairen van de Compagnie in de West (Curaçao) en mariniers van 32 Raiding Squadron (Aruba) werken er aan mee.

De inzet werpt zijn vruchten af. Zo werd een zogenoemde aanlanding ontdekt op Aruba. Hierbij zijn 6 personen aangehouden. Het ondersteunen van de civiele autoriteiten is 1 van de 3 hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. Dit gebeurt op verschillende manieren, van noodhulp bij orkanen tot ondersteuning van de politie of Kustwacht.

12 Curaçaose miliciens ondersteunen de lokale autoriteiten bij het handhaven van het samenscholingsverbod en de avondklok. Dit gebeurt vanwege de coronamaatregelen.

Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert onder meer anti-drugsoperaties uit en patrouilleert voor de Kustwacht. Verder is het schip inzetbaar voor hulpverlening na bijvoorbeeld verwoestingen door een orkaan.

Afghanistan

Door de veranderde taken van het Special Operations Advisory Team (SOAT) in Afghanistan, kan materieel dat niet meer nodig is terug naar Nederland. Het gaat hier om een aantal Bushmaster-pantservoertuigen en gepantserde containers. De spullen gingen deze week terug naar Nederland.
In Afghanistan nemen aan Resolute Support zo’n 100 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Naast de infanteristen zitten in Mazar-e-Sharif en Kabul nog een aantal militaire adviseurs. Ze houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud van middelen. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Litouwen

Oefening Iron Wolf II werd afgerond en onderhoud aan voertuigen en wapens uitgevoerd. Ook nam senior national representative luitenant-kolonel Rob Opmeer  de prestigieuze Litouwse Warrior of the Year-award in ontvangst. Dat deed hij namens de 3 militairen die eerder dit jaar heldhaftig en levensreddend hadden opgetreden na een zwaar verkeersongeluk.

Nederland draagt met ongeveer 230 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battle group waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus van de eFP-eenheden ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Lopende operaties buitenland:

  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
  • In Irak komt de focus van de missie binnenkort te liggen op het adviseren van de Koerdische strijdkrachten op hoofdkwartierniveau. Daarom levert Nederland nu geen militairen meer voor trainingsactiviteiten. Er zijn nog wel militairen in het gebied die de basis draaiend houden waarvandaan die trainingen werden gegeven.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • 3 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden af en toe Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.

Operaties/acties binnenland:

  • Op verzoek van de burgemeester van Utrecht leverde de landmacht luchtobservatiecapaciteit, onder meer boven de wijk Kanaleneiland. Hiermee werd de politie ondersteund bij haar toezichthoudende (en eventueel handhavende) taak tijdens de verwachte rellen van afgelopen vrijdag.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 48 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.