Luchtmacht traint met scherpe munitie op oefenlocatie Vlieland

Nederlandse jachtvliegers en helikopterbemanningen oefenen vanaf vandaag tot en met 26 november op de NAVO-oefenlocatie Cornfield Range op Vlieland. Voor jachtvliegtuigen gaat het om het afwerpen van bommen met explosieve lading. Helikopters schieten met scherpe boordmunitie.

Vergroot afbeelding Een ontploffing van een Mk.82 bom op de range.
Ontploffing Mk.82-bom op de range.

Vliegers en loadmasters trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het gebruik van zogenoemde ‘live’ bommen en boordmunitie is daarvan onderdeel. Bij dergelijke inzet komen er extra veiligheidsmaatregelen en de factor spanning kijken. Daarmee verhogen niet alleen vliegers en boordschutters, maar ook bewapeningspersoneel op de vliegbases hun getraindheid, net als de vuurleiders op de range.

Vergroot afbeelding De vuurleidingstoren op de Cornfield Range.
De vuurleidingstoren op de Cornfield Range op Vlieland.

Vliehors

Jachtvliegtuigen van de vliegbases Leeuwarden en Volkel werpen dagelijks in de namiddag bommen van 225 kilo af (type Mk.82). 2 Chinooks en 1 Cougar staan ingepland om te schieten met hun boordwapens. Oefentijden zijn in de middag voor jachtvliegtuigen en helikopters terwijl die laatste ook ‘s avonds oefenen. Vrijdag 27 november is een reservedag.

De Cornfield Range wordt in de volksmond vaak Vliehors genoemd. Het is de enige plek in Nederland waar jachtvliegtuigen, helikopters en buitenlandse bommenwerpers live bewapening mogen gebruiken.

Buitenland

Jachtvliegers oefenen een paar keer per jaar met live wapens op de range. Helikopterbemanningen doen dat standaard in de Verenigde Staten en in Duitsland. Door corona was dat dit jaar lang niet mogelijk. Alleen Apache-vliegers kunnen deze maand weer oefenen in Amerika.

Vergroot afbeelding Een vuurleider in een verkeerstoren.
Een vuurleider op de toren houdt zicht op het oefengebied.

De Kooy

Voor de helikopterbemanningen maakt de oefening deel uit van de Helicopter Weapon Instructor Course. Daarin worden Nederlandse helikoptervliegers en -loadmasters opgeleid tot wapeninstructeur. Chinooks opereren daarvoor deze week vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. De Cougar doet dat vanaf thuisbasis Gilze-Rijen, maar vliegt dagelijks via De Kooy naar de range.

Geluid

Het NAVO-schietterrein ligt op het meest westelijke deel van het Waddeneiland Vlieland. Op het gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer zijn verschillende doelen opgesteld. Het terrein ligt ver van stedelijk gebied zodat geluidsoverlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Tijdens oefeningen is het gebied voor publiek gesloten. Er staan waarschuwingsborden langs het oefenterrein en tijdens oefeningen hangen er rode vlaggen.