Functionaris Gegevensbescherming Defensie onderzoekt werkwijze LIMC

De Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) Defensie, Olga Stenhuis-Kok, start een onderzoek naar de werkwijze van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) van de landmacht. Dat heeft zij gisteren aangekondigd.

De functionaris doet dit in reactie op recente berichtgeving van NRC Handelsblad. Daarin wordt gesteld dat het LIMC de geldende juridische kaders niet zou hebben nageleefd. 

Het onderzoek richt zich op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming bij het LIMC. De Functionaris Gegevensbescherming is de wettelijke, onafhankelijke, interne toezichthouder van Defensie op het gebied van gegevensbescherming.

De resultaten van haar onderzoek en de aanbevelingen worden vastgelegd in een rapport, dat wordt aangeboden aan minister Ank Bijleveld-Schouten en de commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. 

Experimentele eenheid

Het LIMC is nog een experimentele eenheid, die moet voorzien in de behoefte van de staf en de commandant van de landmacht, om een goed beeld van de situatie rondom een inzet te krijgen. Daarmee anticipeert de landmacht vroegtijdig op mogelijke bijstandsverzoeken, bijvoorbeeld door oefeningen aan te passen of te annuleren, zodat onder meer de benodigde capaciteit voor een inzet beschikbaar is.

Het is nog onbekend wanneer het onderzoek klaar is.