Weekoverzicht Defensieoperaties

Tijdens het boerenprotest in Den Haag heeft Defensie de politie ondersteund. Met militaire voertuigen zijn onder meer toegangswegen naar de binnenstad geblokkeerd om te voorkomen dat agrariërs daar met hun tractors heen zouden gaan. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot en met 17 november.

Defensie willigde met deze actie een verzoek in van de burgemeester van de Hofstad. In totaal zijn dinsdag 6 Scania’s met container van de landmacht ingezet en zo’n 20 militairen van de logistiek.

Afghanistan

Een nieuwe lichting militairen kwam aan in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Na een korte inwerkperiode lossen zij de collega’s daar af. De nieuwe ploeg is voor vertrek in quarantaine geweest.

In Afghanistan nemen aan Resolute Support zo’n 100 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Naast de infanteristen zitten in Mazar-e-Sharif en Kabul nog een aantal militaire adviseurs. Ze houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud van middelen. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Normaal werken er ongeveer 50 militairen meer in Afghanistan, maar vanwege COVID-19 zijn er minder militairen uitgezonden.

Litouwen

Het Nederlandse contingent van de multinationale battle group in Litouwen is gevechtsklaar. Dat bleek uit een inspectie van een NAVO-team dat meeliep tijdens de grote internationale oefening Iron Wolf. Doel van de training was onder meer de samenwerking tussen de eenheden van Litouwen en NAVO-partners te verbeteren.

Nederland draagt met ongeveer 230 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battle group waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

Lopende operaties buitenland:

 • In Irak komt de focus van de missie binnenkort te liggen op het adviseren van de Koerdische strijdkrachten op hoofdkwartierniveau. Daarom levert Nederland nu geen militairen meer voor trainingsactiviteiten. Er zijn nog wel militairen in het gebied die de basis draaiend houden waarvandaan die trainingen werden gegeven.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 3 Nederlandse militairen hebben het werk hervat voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali). De missie lag stil sinds de coup op 18 augustus.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden af en toe Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Zr.Ms. Groningen is stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert onder meer anti-drugsoperaties uit en patrouilleert voor de Kustwacht. Verder is het schip inzetbaar voor hulpverlening na bijvoorbeeld verwoestingen door een orkaan.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 52 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was.
 • De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft voor de 2e keer deze maand stoffelijke resten geborgen. Dit keer ging het om een Britse soldaat, die werd gevonden in Bemmel.
 • Defensiemedewerkers ondersteunen civiele instanties bij het beteugelen van het coronavirus.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Mariniers van 32 Raiding Squadron ondersteunen de Kustwacht Caribisch Gebied en de Arubaanse politie. De extra capaciteit is nodig om te verhinderen dat vreemdelingen Aruba binnenkomen en om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 • 12 Curaçaose miliciens ondersteunden de lokale autoriteiten bij het handhaven van het samenscholingsverbod en de avondklok. Dit gebeurt vanwege de COVID-19-maatregelen.
 • Defensie ondersteunt tot 11 december de voedselbank in Amsterdam met logistieke expertise.
 • Defensie ondersteunde de politie door in de omgeving van Utrecht met een onbemand verkenningssysteem toezicht te houden vanuit de lucht. Dat gebeurde ook bij Venlo. Ter assistentie van de FIOD werden bospercelen in de gaten gehouden. In dezelfde omgeving kamden militairen diverse woningen uit op zoek naar verborgen ruimten.