Specialistische zoekteams Defensie vinden bewijsmateriaal in drugszaak

Specialistische zoekteams van Defensie zijn deze week ingezet voor het Openbaar Ministerie. De zogenoemde Advanced Search Teams (AST) hebben op meerdere locaties in Brabant en Noord-Limburg belastend materiaal gevonden voor een strafrechtelijk onderzoek vanwege drugscriminaliteit. Inmiddels zijn er 3 verdachten aangehouden, mogelijk volgen er meer.

Vaten met drugsafval.
Archieffoto: In oktober werd op middelen voor de productie van synthetische drugs gestuit.

Defensie ondersteunde het Openbaar Ministerie en werkte nauw samen met de FIOD en de politie. Maandag zijn onder meer 2 vuurwapens, munitie, administratie, mobiele telefoons, verdovende middelen (amfetamine) en hardware voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen.

Daarnaast ging het om dure horloges, meer dan € 50.000, personenauto’s, een boot met een trailer en een busje met aanhanger. Ook is een niet werkend drugslab aangetroffen, evenals een hennepdrogerij en henneptoppen.

Bosgebied uitgekamd

Verder is gisteren en vandaag een bosgebied in Venlo uitgekamd. Ook hierbij waren militairen van de specialistische zoekteams betrokken. Er zijn aanwijzingen dat er op meerdere plekken in de doorzochte locaties synthetische drugs zijn geproduceerd, zoals blijkt uit zichtbare verkleuringen en ook vanwege de geur die er nog hangt. Op meerdere plekken zijn bovendien jerrycans gevonden.

De actie is op touw gezet nadat de politie eerder dit jaar was gestuit op professionele drugslaboratoria voor het fabriceren van synthetische drugs. In relatie hiermee zijn nu woningen, bedrijfspanden en een bosgebied doorzocht. De militaire teams zochten vooral naar geheime ruimten. Eenmaal gevonden doorzochten ze die.

Unieke capaciteit

De Advanced Search Teams van Defensie vormen een unieke capaciteit binnen de Nederlandse overheid. Zij hebben door de jaren heen veel kennis en ervaring opgedaan tijdens missies en operaties in het buitenland en in Nederland zelf over het onderkennen en doorzoeken van ruimtes. De teams bestaan uit gespecialiseerde militairen en apparatuur.