Stafofficieren pakken draad weer op in Mali

3 Nederlandse militairen die deelnemen aan de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali) zijn weer onderweg naar het West-Afrikaanse land. De missie lag stil sinds de coup op 18 augustus, maar is inmiddels hervat.

Vergroot afbeelding Straatbeeld in Mali.
Archieffoto: straatbeeld in Mali.

Vorige maand trad een interim-regering aan. Daarna hief een regionaal blok van zo’n 15 West-Afrikaanse landen de economische sancties tegen Mali op, evenals de toelatingsbeperkingen. Dat er geen sancties meer zijn, was voor de EU één van de voornaamste redenen de banden met het land te herstellen. Ook een helder plan voor de transitieperiode en verkiezingen droeg daaraan bij.

G5-troepenmacht

Nederland levert tot eind 2021 maximaal 5 stafmilitairen voor EUTM Mali. De missie heeft als doel Malinese strijdkrachten te trainen voor de zogeheten G5-troepenmacht. Die bestaat uit Mali, Burkina Faso, Mauritanië, Niger en Tsjaad.

Het vandaag vertrokken 3-tal is een periode in quarantaine geweest. 2 andere collega's gaan later naar Mali.