Stoffelijke resten gevonden bij berging Duits vliegtuigwrak

Bij de berging van een Duits vliegtuigwrak in Dalfsen, zijn gisteren stoffelijke resten gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de piloot van de Messerschmitt Bf109, die in de Tweede Wereldoorlog neerstortte.

2 mannen bij de berging van een vliegtuigwrak
Bij de berging van een vliegtuigwrak in Dalfsen zijn stoffelijke resten gevonden.

De resten zijn veiliggesteld en overgebracht naar het laboratorium van de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) in Soesterberg. Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voor de identiteit van de vlieger bekend is. De Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Het gevechtsvliegtuig crashte op 30 januari 1944. Het is het eerste Duitse vliegtuigwrak dat wordt geborgen in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma. De bergingsdienst van de luchtmacht is maandag begonnen en dat leverde al snel resultaat op.

Mooi resultaat

“Het doel van het bergen van het vliegtuig was in de 1e plaats om recht te doen aan de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden”, zegt burgemeester Erica van Lente van Dalfsen. “De vondst van de stoffelijke resten is een mooi resultaat.”

De Messerschmitt is 1 van de 8 Duitse toestellen die op 30 januari 1944 werden neergehaald boven Oost-Nederland. 4 van de 8 piloten zijn nooit teruggevonden.