Jachtvliegtuigen gaan weer de duisternis in

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vanaf vandaag doordeweeks weer in de avonduren. Zij testen tot en met 11 december onder meer sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur.

De oefeningen vinden voornamelijk plaats boven zee, maar testen is ook noodzakelijk boven de grond. Er wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

De trainingen gebeuren in het duister omdat er zogenoemde Night Vision Goggles worden gebruikt. Hierdoor ziet de vlieger alles in groentinten. Ook is het zicht beperkt, omdat het net lijkt alsof de vlieger door 2 kokers kijkt.

Van maandag tot en met donderdag wordt er tot 22.30 uur gevlogen. Vrijdags gebeurt dat alleen overdag.

Informatie

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters trainen overigens het hele jaar door in de avonduren. Meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Vragen of hinder van de vluchten? Maak het kenbaar via luchtmacht.nl/geluidshinder.