Hitteziekte voorkom je met kennis

Wat is inspanningsgebonden hitteziekte? Hoe voorkom, herken en behandel je deze  levensgevaarlijke ziekte? Hier draaide het gisteren om tijdens het symposium ‘In het heetst van de strijd’ van het instituut Trainingsgeneeskunde & Trainingsfysiologie (TGTF).

TGTF is hét kennisinstituut van Defensie als het gaat om hitte-, koude-, hoogteletsel en slaapdeprivatie. In die rol ontwikkelt het kennisproducten en praktische hulpmiddelen. Dit alles om de bewustwording te vergroten en de risico’s voor het personeel te minimaliseren.

Dat gold ook voor ‘In het heetst van de strijd’. Dat draaide om verspreiding van kennis over het voorkomen, herkennen en behandelen van hitteziekte. Dit staat hoog op de agenda bij Defensie. Het bijgevoegde handboek hitteziekte moet hier aan bijdragen.

Staatssecretaris Barbara Visser reikte het 1e exemplaar uit aan Sergeant Milou Waterschoot. Zij ondervond aan den lijve wat hittezieke met je kan doen. Door gebrek aan informatie en de druk die mensen zichzelf opleggen, pushen ze zichzelf soms te ver. ‘It’s okay to say you’re not okay’ is een belangrijke boodschap van Milou.

De staatssecretaris benadrukte het belang van een centraal kenniscentrum. “Het TGTF is nu daadwerkelijk het kenniscentrum voor hitteletsel geworden. Zij kunnen ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kennis wordt verzameld, maar ook dat die kennis wordt geborgd. Zo kunnen we onze mensen tijdig van die informatie voorzien. Zodat ze veilig kunnen werken.”  

Agressief koelen

Dat doet het TGTF door samen te werken met commandanten en leidinggevenden, instructeurs en uiteenlopende kennispartners van binnen én buiten de organisatie. Zoals tafelgast professor dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie. Hij vertelde dat ook bij zeer gematigde temperaturen hitteziekte kan ontstaan. Juist bij lagere temperaturen is dit risico groter, omdat het minder wordt verwacht. Belangrijk om te weten, is dat agressief koelen levens kan redden bij een gevaarlijk hoge kerntemperatuur.

Ook wachtmeester Johan Ouwerkerk deelde zijn ervaringen. Als instructeur bij de initiële opleiding van de marechaussee heeft hij in de praktijk te maken met het gevaar van hitteziekte. Hij beschreef de soms tegenstrijdige, conflicterende rollen van een instructeur. Een van de conclusies was dan ook: behandel bij twijfel als hitteziekte.

Terugkijken en meer informatie

Het symposium was live en interactief te volgen en is nu terug te kijken op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht.

Vragen? Mail TGTF.