Defensie wil met 9 NAVO-partners grondgebonden luchtverdediging

Nederland is met 9 NAVO-bondgenoten een multinationaal initiatief gestart voor de ontwikkeling van nieuwe grondgebonden luchtverdediging. Dat gebeurde vandaag op de 2e dag van de virtuele NAVO-bijeenkomst van defensieministers.

Een afgevuurde raket.
Archieffoto: Dit is een vorm van grondgebonden luchtverdediging. Hier wordt met een Patriot gevuurd.

De zogeheten Ground Based Air Defence (GBAD) moet bescherming bieden tegen aanvallen uit de lucht. Het gaat daarbij specifiek om zeer korte, korte en middellange afstand.

Naast minister Ank Bijleveld-Schouten zetten de ministers van Defensie van België, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië, Letland, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hun handtekening onder het initiatief.

Modulair en schaalbaar

Bij het project wordt gebruik gemaakt van een modulaire aanpak, met veelzijdige en schaalbare oplossingen. De bondgenoten kunnen zo ieder beschikken over een GBAD-pakket op maat. Hierdoor wordt het eenvoudiger om individuele nationale modules naadloos in te zetten voor multinationale luchtverdedigingsoperaties. Bovendien besparen de landen hierdoor flink op de kosten.

“Deze innovatieve aanpak zal zorgen voor een flinke groei van de operationele flexibiliteit, schaalbaarheid en interoperabiliteit van grondgebonden luchtverdedigingstroepen”, aldus plaatsvervangend secretaris-generaal NAVO Mircea Geoana.

Minister Bijleveld voegde daaraan toe dat dit initiatief de Europese slagkracht binnen NAVO zal verhogen. “Dat is precies wat er nodig is. We moeten meer investeren, in termen van cash, commitment en capabilities. En dat laatste is hier het geval. Het sluit bovendien goed aan bij het profiel van de krijgsmacht dat is geschetst in de Defensievisie 2035 zoals slim, technologisch hoogwaardig, flexibel en schaalbaar.”