WO II-veteranen vertellen over herwonnen vrijheid

Het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië’ is vandaag verschenen. Hierin vertellen 40 Tweede Wereldoorlog-veteranen over hun herinneringen aan de bevrijding 75 jaar geleden.

Auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf maakten voor het boek gebruik van interviews uit de verhalencollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut. De auteurs zijn historici van het Kennis- en Onderzoekscentrum van het instituut en beheren de collectie.

Van Woensel en Van der Werf reikten vandaag de 1e exemplaren persoonlijk en ‘coronaproof’ uit aan 5 veteranen die hebben meegewerkt aan het boek. Ook minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten kreeg er 1.

Herwonnen vrijheid

De veteranen vertellen hoe zij ieder op hun eigen wijze en op jonge leeftijd betrokken waren bij de bevrijding. Zij waren bijvoorbeeld verzetsstrijder, militair of krijgsgevangene. In het boek blikken zij terug op hun herwonnen vrijheid.

Aan de hand van deze verhalen wordt de lezer meegenomen van de landingen op de stranden in Normandië in juni 1944 tot de bevrijding van krijgsgevangenen in kampen in Japan in augustus 1945. Deze persoonlijke verhalen voegen een extra dimensie toe aan de kennis over de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië.

In het boek staan verder niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Het werk is bovendien rijkelijk geïllustreerd. Bijleveld: "Ik vind het een fantastisch idee om via deze weg de verhalen van onze veteranen te delen met Nederland. Het is een prachtig initiatief en het is mooi dat we de verhalen van de nu nog levende veteranen zo kunnen optekenen. Ik ben dan ook erg blij met het boek."

‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië’ is vanaf vandaag verkrijgbaar en kost € 25,95 (Uitgever Flying Pencil, ISBN 9789081870290).