Landmacht volop in straatbeeld vanwege oefening

Landmachtmilitairen bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Die zou eerst in Duitsland zijn, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst.

Vergroot afbeelding Archieffoto CV90's in Litouwen.
Archiefbeeld van CV90’s van de landmacht, hier ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen.

Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten dan gebruikelijk. Het gaat om militairen van de 3 brigades en het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).

Morgen gaan meer dan 20 gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard II bergingstank, van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort.

De locaties

Er wordt geoefend op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt de mensen om afstand te bewaren en de oefenende eenheden niet op te zoeken.

COVID-19 maatregelen

Vanwege het rondwarende virus oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om COVID-19-besmetting tegen te gaan vermijden de militairen zoveel mogelijk contact met de bevolking.

De landmacht houdt zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom beperken eenheden onderling interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan laat Defensie hen isoleren en testen. 

Oefenen belangrijk

Defensie is een vitale organisatie. Die moet altijd voorbereid zijn voor verdediging van het NAVO-grondgebied en het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarom oefent Defensie continu.

Momenteel levert de landmacht eenheden voor de snelle reactiemachten van de NAVO en EU en traint militairen voor de missies in Afghanistan, Irak en Litouwen. Daarnaast staat de landmacht gereed om bijstand te leveren tijdens rampen en crises. Denk aan de inzet om het COVID-19-virus het hoofd te bieden. De landmacht ondersteunt daarvoor nu het UMC Utrecht.