NAVO traint vanaf Volkel voor nucleaire missie

De NAVO oefent sinds deze week het uitvoeren van vluchten voor eventuele nucleaire inzet. De oefening vindt onder meer plaats vanaf Vliegbasis Volkel en er doen zo’n 50 vliegtuigen van verschillende bondgenoten mee. Vandaag woonden secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, minister Ank Bijleveld, bevelhebber van de NAVO-troepen in Europa Tod Wolters en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer de oefening bij.

Vergroot afbeelding Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en minister Ank Bijleveld lopen met een aantal andere mensen naar buiten.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg (in pak) en minister Ank Bijleveld zijn aanwezig bij de oefening voor nucleaire inzet.

Het gaat om een reguliere oefening die jaarlijks plaatsvindt boven West-Europa en de Noordzee. De oefening staat dus los van actuele ontwikkelingen. Het is voor het eerst dat de NAVO de aard van een dergelijke oefening bekendmaakt. Dit past ook in het streven van Nederland naar meer transparantie.

Vergroot afbeelding Jachtvliegvliegtuigen boven zee.
Archieffoto internationale luchtmachtoefening boven de Noordzee (maart 2020).

Goed en efficiënt samenwerken

Bijleveld: “Ik zag vandaag samen met secretaris-generaal Jens Stoltenberg hoe de geallieerde strijdkrachten ervoor zorgen dat ze goed en efficiënt met elkaar kunnen blijven opereren. De oefening laat daarnaast de solidariteit zien tussen de bondgenoten. Daarin beschermen zij elkaar met de hiervoor beschikbare capaciteiten. In deze tijden van toenemende dreiging en instabiliteit is dit van groot belang.”

Om de nucleaire afschrikking van de NAVO veilig, effectief en geloofwaardig te houden, moet er regelmatig worden geoefend. Dat is wat ook vandaag is gebeurd. Het uiteindelijke doel van de nucleaire afschrikking en de NAVO-oefening is het behoud van de vrede en stabiliteit.

Toegewijd aan een wereld zonder nucleaire wapens

Stoltenberg benadrukte het defensieve karakter van de NAVO. Maar hij stelde dat ook NAVO op alle mogelijke dreigingen moet zijn voorbereid. Het bondgenootschap streeft volgens hem onverminderd naar een wereld zonder nucleaire wapens. Maar zolang er nucleaire wapens zijn, blijft het bondgenootschap een defensieve én een nucleaire alliantie en maken nucleaire wapens deel uit van de afschrikking. Hij sprak in dat kader nog met minister Bijleveld over de Defensievisie 2035, die gisteren werd gepresenteerd.