Brede steun in Kamer voor nieuwe uitzending militairen naar Jordanië

De Tweede Kamer heeft vandaag brede steun uitgesproken voor een nieuwe inzet van Nederlandse militairen in de strijd tegen ISIS. Kamerleden wensten de militairen succes en een behouden terugkeer. Het kabinet stuurt een Nederlandse eenheid naar Jordanië om vanaf eind deze maand Belgische F-16’s te bewaken en te beveiligen, die deelnemen aan de luchtcampagne van de anti-ISIS coalitie in Irak en Syrië.

Vergroot afbeelding Nederlandse militairen in een voertuig.
Archieffoto: Nederlandse militairen leverden in het verleden al vaker force protection.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten: “In deze tijd zou je bijna vergeten dat er nog andere problemen dan covid zijn in de wereld. Goed dat onze militairen deze bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen ISIS, want ISIS laat zich niet stoppen door een virus.”

Het gaat om circa 35 militairen die tot en met 31 oktober 2021 in rotatieverband deze taak gaan uitvoeren. De eerste 15 militairen afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade en de Koninklijke Marechaussee zijn vooruitlopend op hun uitzending deze week al in quarantaine gegaan.

Zij verblijven 14 dagen in quarantaine en worden in deze periode 2 keer getest op COVID-19. Iedereen die gezond is reist op 26 oktober af naar Jordanië en gaat dan direct aan de slag. Op de basis zelf kan er ook getest worden op COVID-19.

F-16’s beveiligen

De Nederlandse eenheid zorgt op de basis in Jordanië voor zogeheten force protection van Belgische straaljagers en Belgisch personeel, en draagt daarmee niet direct bij aan de Belgische wapeninzet. Het bewaken en beveiligen vindt plaats in de binnenring van de vliegbasis, waarvan de buitengrens wordt bewaakt door Amerikaanse en Jordaanse militairen, eveneens lid van de anti-ISIS coalitie.

De bijdrage bouwt voort op de eerdere samenwerking met België tijdens de inzet van Nederlandse en Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS. Beide landen voorzagen elkaar toen ook al afwisselend van force protection.

ISIS nog altijd actief

ISIS is ondanks het verlies van haar kalifaat in maart 2019 nog steeds een bedreiging voor de stabiliteit in Irak en Syrië. Zo plegen ISIS-netwerken in Irak maandelijks nog altijd tientallen bloedige aanslagen. Deze ondersteunende bijdrage aan de Belgische F-16 missie past binnen de Nederlandse inzet die erop is gericht ISIS te bestrijden en de veiligheid en stabiliteit van Irak verder te versterken.