Berging Britse bommenwerper in Markermeer afgerond

De berging van het wrak van de Britse Short Stirling in het Markermeer is vandaag na 6 weken afgerond. De Vliegtuigbergingsdienst van de luchtmacht en de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) zochten onder meer naar de resten van 7 bemanningsleden.

Vergroot afbeelding Het werkschip de Bisam met daarop de graafmachine vaart uit.
Beeld: ©Lex Beers

Het wrak van BK716 lag al sinds de Tweede Wereldoorlog op de bodem van het Markermeer. Defensie stelde de afgelopen weken vast dat het inderdaad om het verdwenen toestel ging. De Vliegtuigbergingsdienst bracht de wrakstukken naar de vliegbasis in Woensdrecht.

Ook vond het team stoffelijke resten. De BIDKL onderzoekt die nog in het laboratorium in Soesterberg, net als eventuele uitrustingsstukken en persoonlijke bezittingen. De resultaten worden aangeboden aan het Britse ministerie van Defensie.

Bombardement Berlijn

Het wrak van de Short Stirling werd een aantal jaar geleden gevonden noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. De bommenwerper nam in de Tweede Wereldoorlog deel aan een bombardement op Berlijn.

Bij de berging kreeg het team van Defensie hulp van de firma Leemans, een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. De gemeente Almere was de opdrachtgever.

Volgende klus

Het Vliegtuigbergingsteam begint op 2 november aan de volgende klus. Dan zoekt het in de gemeente Dalfsen  naar een Duitse Messerschmidt. Dit jachtvliegtuig stortte op 30 januari 1944 neer. De piloot van het toestel is nooit teruggevonden.

De bergingen maken deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Dit programma zorgt voor de berging van meer dan 30 vliegtuigwrakken waarbij het vinden van stoffelijke resten kansrijk wordt geacht.