Nieuwe NH90 onderweg naar Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen kan na 2,5 maand weer beschikken over een NH90 maritieme gevechtshelikopter. Vanmorgen vertrok een toestel via luchttransport naar het Caribisch gebied. De helikopter vervangt het in juli gecrashte exemplaar.

De NH90 is de afgelopen dagen op Vliegbasis Eindhoven gereedgemaakt voor het luchttransport. Het toestel is gisteren al in een C-17-transportvliegtuig geladen. Dat toestel is 1 van de 3 vliegtuigen van het gezamenlijke NAVO-programma Heavy Airlift Wing.

Het is niet gebruikelijk dat Defensie helikopters via luchttransport invliegt. Normaal gesproken vaart het toestel mee op het patrouillevaartuig dat naar het inzetgebied gaat, maar daar is vanwege de pilot wisselbemanning vanaf geweken.

Stationsschip

Zr.Ms. Groningen is sinds juli 2020 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt daar ingezet voor kustwachttaken, reddingsacties, counter-drugsoperaties en het verlenen van noodhulp. De NH90 zorgt daarbij voor ondersteuning.

Het vorige toestel crashte op 19 juli voor de kust van Aruba in zee. Daarbij kwamen 2 bemanningsleden om het leven, 2 anderen overleefden de crash. De vervanging van het toestel stond al op de agenda voor dat ongeval.