Koning bezoekt operationeel hoofdkwartier marechaussee

Koning Willem-Alexander bezocht vandaag het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee in Huis ter Heide. Hij hoorde hier onder meer over de verhuizing van het goud van De Nederlandsche Bank afgelopen week. Dergelijke operaties stuurt  de marechaussee centraal aan vanuit dit operatiecentrum.

De koning sprak er met medewerkers over hun ervaringen met informatiegestuurd optreden. Maar ook de marechaussee-inzet tijdens de coronacrisis kwam aan bod en het plannings- en sturingsproces. De koning kreeg de werking van het operatiecentrum gedemonstreerd door middel van virtual reality. In de meldkamer zag hij hoe de marechaussee handelt op het moment dat reguliere werkprocessen verstoord dreigen te worden. 

Landelijk Tactisch Commando

Het Landelijk Tactisch Commando is het operationele hoofdkwartier van de Koninklijke Marechaussee. Het commando verzamelt en analyseert informatie die belangrijk is voor de uitvoering van marechausseetaken. Op basis hiervan worden de brigades ingezet. Het is in 2016 opgericht om goed in te kunnen spelen op de toenemende dreiging van (grensoverschrijdende) criminaliteit, terrorisme en illegale migratie.