Smartshooter schiet ‘automatisch’ drones uit de lucht

De dreiging van unmanned aircraft systems (UAS), oftewel drones, neemt snel toe. De luchtmacht detecteert vele UAS-bewegingen bij vliegvelden en vaak vormen ze een ernstige bedreiging voor onder meer het vliegverkeer. Het gebruik van het persoonlijk vuurwapen door bewakingseenheden is vooralsnog de meest reële optie tegen deze dreiging. Dit is echter niet effectief. Een state of the art-richtsysteem kan hier op termijn verandering in brengen.

Vergroot afbeelding Een militair schiet met een Colt die is uitgerust met het smartshooter-systeem.
Een militair schiet met een Colt die is uitgerust met het smartshooter-systeem.

De luchtmacht was al bekend met de mogelijkheden van het slimme richtsysteem ‘smartshooter’. Onbekend was alleen de vraag of het ook effectief is in combinatie met het Colt C7 5.56mm-geweer op grote afstand.

Vergroot afbeelding Uitgeschakelde drones liggen op de grond.
Drones die tijdens de test zijn uitgeschakeld.

Werking

Het systeem maakt gebruik van videoanalyse. Een schutter richt zijn wapen met de smartshooter op het doelwit. Tot zover is het hetzelfde als bij een gewoon richtsysteem. Met de smartshooter selecteert de schutter het doelwit door de trekker over te halen. De schutter houdt de overgehaalde trekker vast en blijft op het doel mikken.

Zodra het systeem ‘ziet’ dat het doel geraakt zal worden, laat de smartshooter het wapen ‘automatisch’ afgaan. Het werkt dus niet autonoom. De schutter selecteert, richt en haalt de trekker over.

Effectief

Toen de landmacht een schietdag organiseerde om te experimenteren met het smartshooter-systeem, sloot de luchtmacht aan om de effectiviteit tegen drones te testen. Er werd geschoten op een doorsnee van de top 10 door de luchtmacht gedetecteerde UAS in Nederland.

De Colt in combinatie met het smartshooter-systeem bleek effectief: verschillende doelen werden binnen enkele schoten uitgeschakeld. Wel moet het systeem nog verder worden onderzocht en ontwikkeld. Niet alleen technisch, maar ook qua manier van optreden.