Aanmeten helm en uitrusting op stoom

Het aanmeten van de nieuwe helm en uitrusting komt inmiddels goed op gang. Dat is mede te danken aan de STRONG-pasmobiel. Deze ‘mobiele paskamer’ doet de komende maanden in heel Nederland Defensieterreinen aan. Vandaag bezocht staatssecretaris Barbara Visser legerplaats Oirschot, thuisbasis van 13 Lichte Brigade. Hier kunnen momenteel militairen nieuwe uitrusting aanmeten in de pasmobiel. 

Defensie voorziet de komende jaren al haar militairen van nieuwe kleding, helmen, uitrusting en laarzen. Dit gebeurt middels STRONG (Soldier Transformation OnGoing). Om deze grote pas- en meetoperatie zo effectief mogelijk te laten zijn, bezoekt het kledingbedrijf van Defensie, het KPU-bedrijf, de militaire locaties.

Militairen hoeven dus niet meer vanuit het hele land naar het KPU-bedrijf in Soesterberg af te reizen. In de pasmobiel liggen uitrustingspakketten en helmen om te passen.

Wachten waard

Staatssecretaris Visser sprak in Oirschot mensen van het KPU-bedrijf én militairen van 13 Lichte Brigade die werden opgemeten. Visser: “Het geduld van onze collega’s wordt soms aardig op de proef gesteld. Maar ik hoop dat de nieuwe uitrusting het wachten waard is. Het is een grote en complexe klus, maar het is goed te zien dat we grotendeels op schema liggen.”

Interim gevechtstenue

Een aantal instructeurs heeft voor instructiedoeleinden de helm en uitrusting al ontvangen. Zij adviseren de militairen, die vanaf volgend jaar de helm en uitrusting krijgen, over draagwijze en samenhang.

De marechaussee krijgt vanaf oktober al helmen, maar andere onderdelen krijgen deze begin 2021. Door vertragingen in het aanbestedingsproces kan de nieuwe kleding niet eerder dan 2023 worden geleverd.

Hiervoor is een tijdelijke oplossing: een interim gevechtstenue geënt op de forest-gevechtskleding van het Korps Mariniers. Dit krijgen alle militairen vanaf medio 2021. Dat geldt ook voor de nieuwe gevechtslaarzen.