Verkiezing om nieuwe voorzitter NAVO-Militair Comité uitgesteld

Luitenant-admiraal Rob Bauer weet nog niet of hij voorzitter wordt van het NAVO-Militair Comité. Dat had afgelopen weekeinde duidelijk moeten zijn. Het comité is echter niet bijeen geweest vanwege COVID-19-maatregelen. Zodoende is er niet gestemd. Dit gebeurt nu per brief.

Archieffoto: luitenant-admiraal Rob Bauer.
Archieffoto: luitenant-admiraal Rob Bauer.

Op voordracht van de Nederlandse regering is de Commandant der Strijdkrachten voor het ambt voorgedragen. Bauer neemt het op tegen de Poolse generaal Rajmund Andrzejczak.

Als de keus op Bauer valt, zet hij zich in voor de 3,2 miljoen militairen die het bondgenootschap dienen. Dat zij goed zijn uitgerust om het NAVO-bondgenootschap te beschermen is volgens hem de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité.

Veiligheidsdreigingen

Bauer vindt verder dat de NAVO-eenheid, capaciteit en bereidheid tot afschrikking en verdediging moet tonen. Want alleen op die manier is de veiligheid voor de inwoners van NAVO-landen te behouden. Zeker nu er politieke machtsverschuivingen zijn en er sprake is van complexere veiligheidsdreigingen.

Bauer is sinds 2017 Commandant der Strijdkrachten. Lees hier meer over zijn kandidatuur.