Lintje voor oud-militair Edwin de Wolf

Oud-militair Edwin de Wolf is eergisteren in Doorn koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk rondom gewonde militairen en veteranen.

Vergroot afbeelding Edwin de Wolf krijgt het lintje opgespeld door zijn vrouw.
De Wolf kreeg het lintje opgespeld door zijn vrouw.

De versierselen werden opgespeld door zijn vrouw, nadat hij was toegesproken door de burgemeester van zijn woonplaats Apeldoorn, Ton Heerts. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van het Invictus-team. Hij kreeg direct telefonisch de felicitaties van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten.

De Wolf is per direct ook teammanager van het Nederlandse Invictus-team. In deze functie is hij bovendien verantwoordelijk voor de gehandicaptensport binnen Defensie. Bij de Invictus Games staat het toekomstperspectief en de rol van sport in de weg naar herstel voor gewonde militairen centraal.

Linkeronderbeen verloren

De Wolf verloor in augustus 1994 zijn linkeronderbeen, toen hij tijdens een patrouille in de Bosnische enclave Srebrenica op een anti-personeelsmijn stapte. Hij raakte daarbij niet alleen veel bloed kwijt, maar was ook tijdelijk doof en blind.

De sergeant buiten dienst wist te herstellen en had daarna verschillende leidinggevende en staffuncties binnen de Koninklijke Landmacht en het Defensie Ondersteuningscommando. Hij is momenteel manager bij het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg.

Los daarvan besteedt De Wolf veel tijd aan lezingen en het organiseren van sportevenementen. Ook gaat hij geregeld op huisbezoek bij veteranen met mentale problemen. Als ze bellen, stapt hij in de auto aldus zijn vrouw. Dat brengt hem geregeld aan de andere kant van het land.

Boek met levensverhaal

De Wolf zit ook in het bestuur van de Invictus Games Den Haag, die eigenlijk voor dit jaar op de agenda stonden. De spelen zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar. Zelf deed hij als wielrenner mee aan de edities van 2016 (Orlando), 2017 (Toronto) en 2018 (Sydney).

De oud-militair zette zijn levensverhaal op papier. Zijn boek ‘Kampioen op één been’ kwam in 2019 uit. De Wolf staat inmiddels op 2 benen dankzij een klikprothese.