Afstand en extra checks bij eerste training in coronatijd

Er is nooit een excuus om niet te trainen. Zelfs niet in coronatijd. Met die instelling ging de internationale oefening Falcon Leap de afgelopen weken door. Uiteraard wel met de nodige aanpassingen. De airborne oefening die vandaag werd afgesloten was de 1e internationale training sinds de corona-uitbraak.

In plaats van te kijken naar wat niet mogelijk was, werd er gekeken naar wat wel kon. En dat bleek best wel nog wat. Zo was de groep een stuk kleiner. In plaats van de gebruikelijke 1.000 parachutisten, waren er nu een kleine 600. Het ging om deelnemers uit landen als België, Duitsland, de Verenigde Staten en natuurlijk Nederland.

Temperatuur dagelijks gecheckt

Van alle deelnemers werd dagelijks de temperatuur gecheckt, er werd in shifts gegeten, vaker schoongemaakt en waar mogelijk werd 1,5 meter afstand gehouden. Waar dat niet mogelijk was, zoals in de bus en bij het omhangen van de parachute, droeg iedereen een mondkapje. Zo kon er boven Nederland toch nog 2.500 keer worden gesprongen.

Majoor Igor de Fretes, projectleider oefening Falcon Leap, sprak van een geslaagde oefening. “There is never an excuse for not training”, zo haalde hij het motto van 11 Luchtmobiele Brigade aan. “Potentiele vijanden staan ook niet stil.”

Inzetbaarheid op hoog niveau

Bij Falcon Leap werken de luchtmacht en landmacht samen. Niet alleen met elkaar maar ook met andere NAVO-leden. “Zo blijven we gereedstaan voor welke militaire taak dan ook en houden we de inzetbaarheid van 11 Luchtmobiele Brigade met zijn partners op hoog niveau”, aldus De Fretes.

Opvallende aanwezige onder de 600 parachutisten was de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. “De toewijding om van elkaar te leren tijdens de oefening was indrukwekkend”, liet hij na afloop weten.

Dankzij de oefening houdt Nederland een belangrijk inzetmiddel paraat. Airborne optreden bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog en is in de decennia erna continu verbeterd. Het geldt nog altijd als de snelste manier om veel militairen over een lange afstand te verplaatsen. Bijvoorbeeld voor het bieden van noodhulp wanneer een orkaan het vliegveld heeft verwoest.