Boekholt-O'Sullivan Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten

Elanor Boekholt-O'Sullivan is per 1 oktober Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Als eerste vrouwelijke generaal-majoor bij de luchtmacht neemt ze de functie over van haar ranggenoot Eric Schevenhoven, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Boekholt-O'Sullivan voert als commodore nu nog het bevel over het Defensie Cyber Commando.

Momenteel wordt gewerkt aan de zogenoemde ‘5e Generatie Luchtmacht’. Die opereert niet alleen met F-35-jachtvliegtuigen, maar zet ook MQ-9 reaper onbemande vliegtuigen en gemoderniseerde helikopters en transportvliegtuigen in. Dat gebeurt voor de eigen krijgsmacht en in coalitieverband. Boekholt-O'Sullivan is voorgedragen op het kunnen ‘aansturen van de vernieuwing en verandervermogen’. In haar nieuwe functie is ze immers verantwoordelijk voor onder meer de integrale interne bedrijfsvoering bij de luchtmacht.

Koersvast

Andere competenties van Boekholt-O'Sullivan zijn visie en durf. Ze is omgevingsgericht, heeft overtuigingskracht en is in staat tot samenbindend leiderschap. De luchtmachtofficier communiceert duidelijk, heeft goede netwerken, is organisatiegericht en creatief. Ze heeft bewezen koersvast te zijn en heeft een brede ervaring in onder meer Inlichtingen & Veiligheid, informatiegestuurd optreden en operationele en operatie-ondersteunende functies.

De in Ierland geboren Boekholt-O'Sullivan begon haar militaire carrière in 1994 als assistent-luchtverkeersleider. In 1998 voltooide ze haar opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie tot officier Inlichtingen en Veiligheid. Daarna deed zo onder meer ervaringen op bij de Groep Geleide Wapens De Peel, als analist bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, als pelotonscommandant en als adviseur van de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. 

Hoofd Innovatie Luchtmacht

Boekholt-O'Sullivan deed in 2008 uitzendervaring op in Afghanistan. Ze trad er onder meer op als projectleider voor de wederopbouw van de burgerluchtvaart.

Enkele jaren na het volgen van de Hogere Defensie Vorming en haar belangrijke rol bij het herstructureren van het Joint IV Commando (JIVC), was ze hoofd Innovatie bij de Luchtmacht. In 2016 werd ze commandant Vliegbasis Eindhoven. Sinds 2018 vervult Boekholt-O'Sullivan haar huidige functie.