Zr.Ms. Groningen onderschept opnieuw drugstransport in Caribisch gebied

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft voor de 2e keer in 3 dagen een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee wist het patrouilleschip afgelopen vrijdag een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen. Deze had naar schatting 465 kilo cocaïne aan boord.

Een partij drugs aan boord van een schip.
De marine onderschepte 465 kilo drugs in het Caribisch gebied.

Afgelopen week onderschepte de bemanning al 455 kilo cocaïne. Aan boord van het bootje werd toen ook een aapje aangetroffen. Van wilde dieren was deze keer geen sprake.

Het transport werd ontdekt door de Dash-8. Dat is 1 van de maritieme patrouillevliegtuigen van de kustwacht in het Caribisch gebied. Deze waarschuwde de Groningen, die vervolgens 2 FRISC’s inzette.

Aan boord van deze snelle onderscheppingsvaartuigen zat een gecombineerd team van het Korps Mariniers en de US Coast Guard. Zij wisten de 3 opvarenden van de go-fast aan te houden en de drugs in beslag te nemen.

Opvarenden overgedragen

De verdachten en de partij drugs zijn daarna overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het trio wordt vervolgd in de Verenigde Staten.

Zr.Ms. Groningen vaart sinds  juni 2020 als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet voor counter-drugsoperaties en ondersteunt de kustwacht.