Zr.Ms. Groningen onderschept 455 kilogram cocaïne in de West

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft eergisteren 455 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde ten westen van Aruba. Daar dwong het stationsschip een zogenaamde go-fast tot stoppen.

Vergroot afbeelding Pakketten drugs op het scheepsdek.
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft 455 kilo cocaïne onderschept.

Een Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig van de kustwacht ontdekte de speedboot op een bekende smokkelroute in het Caribisch gebied. Vervolgens werd de Groningen ingeschakeld, die er haar beide snelle boten op afstuurde. Met deze zogenoemde FRISC’s is het drugstransport gestopt. Naast de 3 opvarenden, de drugs en 2 vuurwapens bleek er ook een klein aapje aan boord te zijn.

Aap opgevangen

Doordat de go-fast water begon te maken is uit veiligheidsoverwegingen besloten de verdachten aan boord te nemen. Ze zijn inmiddels, net als de wapens en de cocaïne, overgedragen aan het Amerikaanse kustwachtschip Isaac Mayo.

De aap is opgevangen in een centrum voor exotische dieren op Aruba. Het dier maakt het naar omstandigheden goed.