Weekoverzicht Defensieoperaties

In Noord-Afghanistan hadden Nederlandse militairen een ontmoeting met vrouwelijke militairen van het 209th Corps van de Afghan National Army. Dit korps is een van de eenheden waaraan Nederland training, advies en assistentie verleent binnen de Resolute Support-missie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 26 augustus tot en met 1 september.

De Afghaanse vrouwen richten zich onder meer op information operations en maken informatieve radioprogramma’s voor de eigen eenheid en de directe civiele omgeving. De positie van vrouwen binnen het Afghaanse veiligheidsapparaat is, mede door de inzet van de internationale gemeenschap, de afgelopen jaren verbeterd. Tijdens de ontmoeting werd gesproken over de functies en werkzaamheden van de vrouwen en hun leven op de basis.

In Afghanistan nemen zo’n 100 Nederlandse militairen deel aan Resolute Support. Daar trainen en adviseren de Nederlanders de Afghaanse veiligheidsdiensten. De militaire adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Normaal werken er ongeveer 50 militairen meer in Afghanistan, maar vanwege COVID-19 zijn die nu in Nederland. Inmiddels zijn, in aangepaste vorm, de adviestaken weer beperkt opgepakt.

Coronacrisis

Civiele instanties doen opnieuw een beroep op Defensie om bij te springen bij het beteugelen van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Defensiemedewerkers ondersteunen onder meer in de teststraat op Schiphol Airport en bij de coördinatie en planning van het bron- en contactonderzoek.

Litouwen

Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence trainden op het grootste oefenterrein van Litouwen, in Pabrade. De Nederlandse militairen beoefenden het zogenoemde bereden optreden met onder meer het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Ook Noorse, Franse en Duitse eFP-collega’s trainden in Pabrade.

Nederland draagt met ongeveer 230 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

Lopende operaties buitenland:

  • In Irak liggen de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS-coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad nog steeds stil vanwege COVID-19. Er zijn nog wel militairen in het gebied die de basis draaiend houden.
  • De Minusma-missie wordt nog ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daar is de hulp vanwege de early warning-capaciteit, oftewel om tijdig aankomend onheil te signaleren.
  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden incidenteel Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 25 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • De taxibaan van Vliegbasis Woensdrecht is tot 1 september 2021 parkeerplaats voor toestellen van de firma Fokker.