Nederlands USAR-team terug uit Beiroet

Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team is teruggekeerd uit Beiroet. Het toestel waarin de leden zaten landde zojuist op Vliegbasis Eindhoven.

Vergroot afbeelding Reddingswerkers zoeken in de puinhopen.
Leden van het USAR-team aan het werk in Beiroet.

Het meer dan 60-koppige zoek- en reddingsteam, waarvan 3 militairen deel uitmaakten, zocht sinds afgelopen woensdag met speurhonden en apparatuur naar vermisten onder het puin. De Libanese hoofdstad was een dag eerder getroffen door een zware explosie.

Instortingsgevaar

De reddingswerkers hebben in het hun toegewezen gebied geen slachtoffers gevonden. Wel konden ze uitsluiten dat er iemand onder het puin lag. Het team controleerde ook gebouwen op instortingsgevaar en verleende hand- en spandiensten op de Nederlandse ambassade. Dit om die weer zo snel mogelijk inzetbaar te maken als steunpunt voor Nederlanders in Libanon.

Nederlandse USAR-leden droegen ook bij aan de zogeheten USAR Coördinatie Cell. Dat coördineerde, samen met lokale autoriteiten, de zoekacties van alle buitenlandse reddingsteams.

Reddingsmaterieel

2 teamleden zijn nog in Beiroet om het transport van het zware reddingsmaterieel voor te bereiden. Een militair transportvliegtuig brengt hen en het materieel later deze week terug naar Nederland.